
I mange år indekserede Google alle hjemmesider til desktop browsere. Men efterhånden som flere og flere brugte deres mobil til at søge på internettet, begyndte Google også at indeksere alle hjemmesider til mobil browsere. I den forbindelse oplyste de, at mobilvenlige hjemmesider ville opnå bedre placeringer i på Google, når der blev søgt fra en mobil. Det blev af mange kaldt "Mobile First".
Hvad betyder "Mobile First"?
"Mobile First" betyder, at Google rangerer de enkelte søgeresultater efter, hvordan hver enkelt hjemmeside vises i en mobil browser. Ikke mobilvenlige hjemmesider opnår således dårligere placeringer på deres søgemaskine i modsætning til tidligere, hvor rangeringen har været baseret både på desktop- og mobil browsere afhængig af den enkelte brugers enhed mobil eller desktop.
"Mobile First" blev implementeret i løbet af 2018, og er nu det eneste grundlag for rangering af søgeresultaterne på Google. Nu er det derfor kun resultaerne på mobil browsere, der tæller.
"Mobile First" har fået en helt ny betydning
Google priorirerer brugernes adfærd over stort set alt andet. Og langt de fleste søgninger på internettet foretages fra en smartphone. Derfor har Google valgt at søgeresultaterne nu skal rangeres efter, hvordan en hjemmeside bliver vist i en mobil browser i stedet for som tidligere i en almindelig browser. Deres nye algoritme "Mobile First" blev rullet ud i løbet af 2018. Mange oplevede stor udsving i deres placering i Google's søgeresultater. Derfor er det overordentligt vigtigt, at alle hjemmesider vises optimalt på smartphones.
"Ikke mobilvenlige" sider
På konkrete spørgsmål, om de vil straffe "ikke mobilvenlige" hjemmesider, svarer Google, at de ikke straffer dem. Men da mobilvenlige sider klarer sig bedre ved indeksering til en mobil browser, er placeringerne for ikke mobilvenlige sider helt sikkert blevet dårligere på både mobil og desktop.
Mange mobilvenlige sider har mindre indhold
Hvis dine mobilvenlige sider har mindre indhold end desktop siderne, har du grund til at være nervøs, når "Mobile First" er rullet ud, fordi det kun er mobil versionen, som bliver indekseret
Google har længe anbefalet, at der bør være samme indhold på siderne i begge versioner. Men for at give brugerne den bedste oplevelse, kan man tilpasse visningen af indholdet, så brugerne får den bedste oplevelse ligegyldigt, hvilken enhed de bruger, når de søger på internettet. Det kræver naturligvis, at det "framework", som der ligger bag indholdet på siderne, kan håndtere indhold og koder, så du kan nøjes med en hjemmeside til alle enheder - også selv om udsnittet på en mobil er meget mindre end på en desktop skærm.
Hvordan er Dine placeringer på Google?
Google forventede ikke, at der skete store udsving i søgeresultaterne. Men selvom der er mange andre faktorer, som har indflydelse på de enkelte siders placering i søgeresultaterne, har mange fået en overraskelse, da "Mobile First" blev rullet ud. I Danmark er vi langt fremme i forhold til brugen af internettet, så det er ingen overraskelse, at vi blev af de første områder, som fik "Mobile First" at føle.
Hvordan ser Google dine sider ved mobilvisning?
Der er flere muligheder, men Google Search Console er den bedste måde at tjekke det på. Der kan du finde en "Googlebot-simulator", der kan crawle dine sider. Når hver enkelt side er crawlet, kan du se, hvordan Google ser den.
Hvis det er for langhåret, kan du starte med at teste din side på Google - "Test how mobile-friendly your site is"
Negligerer dit webbureau "Mobile First"?
Hvis dit webbureau negligerer "Mobile First", skal du nok se dig om efter et andet. Her i 2018 bliver alle hjemmesider kun indekseret til mobilvisning. Derfor bør alle tage det 100% alvorligt. Vi har tidligere set hjemmesider, som ikke lever op til Google's anbefalinger, pludseligt dykker voldsomt i søgeresultaterne.